Succes DEMCON ook in regio Eindhoven

Demcon, Hightech, Eindhoven, Son

Het bedrijf DEMCON is Enschedees, maar sinds vier jaar ook van deze regio. De vestiging van het bedrijf in Son zorgt voor een extra impuls. DEMCON is volwassen geworden in Enschede, maar heeft een Eindhovens karakter.

Artikel Eindhovens Dagblad, vrijdag 19 juni 2015

Demcon, Hightech, Eindhoven, SonDat komt volgens directeur-eigenaar Dennis Schipper omdat hij promoveerde bij professor Rien Koster. “Hij was behalve hoogleraar in Eindhoven en Twente ook specialist bij Philips CFT, nu Philips PINS. Van hem heb ik veel geleerd en hij stimuleerde me om in 1993 voor mezelf te beginnen. Zo kwam het dat wij het enige ingenieursbureau buiten Eindhoven werden, dat zich bezighoudt met mechanische en elektrische apparaten. Inmiddels zijn we een van de grootste in Nederland.”
Vier jaar geleden besloot het bedrijf een vestiging in de regio Eindhoven te openen. “We reisden al vijftien jaar op en neer, want hier zitten veel klanten van ons. We kregen duidelijke signalen dat wanneer we hier gevestigd zouden zijn dat we dan een nog interessantere partner zouden zijn. We hebben nooit zijn van het besluit gehad. Verassend snel hebben we een groep van ruim dertig mensen, inclusief Macawi dat we 2 jaar geleden overnamen, samengesteld en we groeien nog steeds. In Enschede zijn ervaren mensen wat moeilijker te vinden en daarom werven we veel onder afstudeerders van de Universiteit Twente. In de regio Eindhoven zijn veel grote hightech bedrijven en daarom is de keuze in ervaren mensen hier groter. Veel van hen zien een klein bedrijf dat snel resultaten boekt als een aantrekkelijke werkgever.”

Assemblagehal

Toch is de hoofdvestiging van DEMCON in Enschede nog altijd veel groter. Het bedrijf heeft in totaal circa 200 personeelsleden en een omzet van circa 25 miljoen euro per jaar, zegt Schipper. “We zijn een typisch ingenieursbureau, maar klanten vroegen ons om dat wat we ontwikkelen ook te leveren. Dus hebben we in Enschede een assemblagehal waar we ingekochte onderdelen in elkaar zetten. Dat is eigenlijk een heel ander vak, maar het loopt werkelijk storm. Het voordeel is dat onze ontwikkelaars direct en in eigen huis kunnen zien hoe hun constructies in de praktijk werken. Ze kunnen meteen corrigeren, indien nodig.” DEMCON is een belangrijk toeleverancier op het gebied van hightech systemen, met onder meer ASML en FEI als klanten uit deze regio. Daarnaast heeft het bedrijf een belangrijke industriële tak voor de bouw van speciale machines. “We presenteren tijdens een klantendag volgende week een machine, bestemd voor de universiteit van Nothingham. Océ heeft een metaljet kop ontwikkeld. Die is vergelijkbaar met een schrijfkop voor een inkjet printer, maar in plaats van inkt schiet deze vloeibare metaaldruppeltjes tot 2000 graden. Wij hebben daar de machine omheen gebouwd. Dit het eerste exemplaar en we zijn in overleg met Océ om deze markt verder te verkennen.” Een sterk groeiende divisie van DEMCON is de medische, zegt Schipper. “Die maakt inmiddels de helft van onze omzet uit. Daar paste de overname van Macawi hier in Son heel goed bij. Net als de overname van Inbiolab in Groningen. De kennis van dat bedrijf is een goede aanvulling voor de ingenieurs van Macawi. Daarnaast hebben we ook nog Finapres in Amsterdam overgenomen. Behalve wat we livesupport noemen, hulp bij functies van het lichaam zoals beademing, spelen we ook een belangrijke rol in de diagnosehulpmiddelen en bij het ontwikkelen en bouwen van operatierobots.  Artsen in staat stellen via een kijkgat hele tumoren te verwijderen. Dit is echt een tak van sport die enorm in ontwikkeling is.” Schipper wil met zijn bedrijf kansen grijpen en daardoor verder groeien. “We willen nadrukkelijker dan tot nog toe naar het buitenland kijken. In Münster in Duitsland hebben we al een verkoopkantoor en we vinden het daar eigenlijk heel leuk. Duitsland is echt een industrieland waar wordt gewaardeerd hoe we hier werken. Op onze beurt kunnen wij hier veel van hen leren.”

Baby’s beademen met hightech van Macawi

René Schott is een van de werknemers van Macawi. Dat bedrijf ontstond in 2010 toen Dräger zijn vestiging in Son, ooit een onderdeel van Philips, sloot. Met vijf mensen en de patenten die horen bij een nieuw beademingssysteem gingen ze verder met de ontwikkeling daarvan. Sinds 2 jaar hoort het bedrijf bij DEMCON en daardoor kreeg de verkoop een flinke impuls. “Sindsdien hebben we veel meer klanten. Ons beademingsapparaat kan in iedere omstandigheid worden gebruikt. Of het nu bij de intensive care in het ziekenhuis of in een ambulance of helikopter is. Bovendien past het apparaat zich aan de patiënt aan. Of het nu een volwassene is of een prematuur geboren baby.” Met de overname van Inbiolab kan het apparaat nog beter gaan werken, zegt Schott. “ Nu al laat ons apparaat zich leiden door de patiënt. Ademt die in, dan wordt een lichte onderdruk gemeten en schiet het apparaat onmiddellijk te hulp door lucht te geven. Inbiolab is in staat met plakkertjes op de borst de werking van de ademhalingsspieren te meten. Hierdoor kunnen we onze machine nog sneller laten reageren en de eigen ademhaling echt ondersteunen. Het is mooi werk, vooral als je hoort dat dankzij ons apparaat te vroeg geboren kinderen toch kunnen overleven.”

Aspergerobot van DEMCON Enschede vervangt werk van tien personen

aspergesteker Saxion

Artikel Tubantia 18 juni 2015.
Het Enschedese technologiebedrijf DEMCON heeft een robot ontwikkeld die asperges op precies het goede moment uit de grond kan steken. Daardoor kunnen aspergetelers het arbeidsintensieve steken, dat veelal door Polen gebeurt, laten uitvoeren door een volautomatische machine. Tot op heden is het aspergesteken grotendeels handwerk. De arbeiders moeten ongeveer elke twee dagen de rijen langs om te kijken of de asperges klaar zijn om gestoken te worden. Vrijdag wordt in Brabant een demonstratie gegeven met het in Enschede gebouwde prototype.

TechForFuture-project
DEMCON heeft de asperge-oogstrobot ontwikkeld in het Twentse TechForFuture-project, in samenwerking met hogeschool Saxion en voortbordurend op een vinding van de Brabantse ondernemer Ad Vermeer. Die had een methode bedacht om met behulp van een grondradar te meten wanneer asperges hun kop boven het zand willen uitsteken en dus rijp zijn voor de oogst.

Saxion
DEMCON tekende voor de mechanica en elektronica van de machine en Saxion heeft een systeem ontwikkeld om het steekmechanisme naar de juiste plek te leiden. Die steekunit moet de asperge ondergronds lossteken en uit het bed halen. De robot wordt achter een tractor gehangen die meerdere rijen tegelijk kan bestrijken. De tractor kan continu doorrijden en toch onderweg asperges steken, doordat een bak ‘even’ blijft stilstaan en vervolgens weer naar voren schiet.

Automatisering
Volgens de bedenker Ad Vermeer kan de machine een hectare per uur bestrijken en daarmee het werk van tien personen vervangen. „Ik heb uitgerekend dat mijn systeem 60.000 minder handarbeiders vergt als het wereldwijd wordt toegepast. Dus ja, dan kunnen de Polen wel thuisblijven. Daar komt bij dat het voor telers steeds moeilijker wordt om die werknemers te vinden; ze moeten ze van steeds verder uit Oost-Europa weghalen.”

De machine gaat om en nabij de half miljoen euro kosten. Vermeer verwacht er met zijn bedrijf Cerescon jaarlijks 30 miljoen omzet mee te halen. Waar de productie gaat plaatsvinden is nog niet beslist, maar DEMCON-directeur Dennis Schipper zegt dat zijn bedrijf daar wel voor in de markt is.

aspergesteker Saxion

Artritis scherp getimed in beeld

hemics

Hemics ontwikkelde een methode om de ontstekingsactiviteit te visualiseren bij reumatoïde artritis. Een niet-invasief systeem, Handscan geheten, meet optisch de doorbloeding van gewrichten door de handen en polsen van de patiënt te scannen. Cruciaal voor een betrouwbare beeldvorming is de timing van het scannen. DEMCON kwam met een fpga-oplossing voor de aansturing en regelde daarin tegelijkertijd de veiligheid.

Lees hier het gehele artikel
Bits & Chips, editie 5

bits_chips_2015_juni_hemics

DEMCON neemt Inbiolab over

DEMCON logo

Slimmer beademen dankzij beter meten

High-end technologieleverancier DEMCON heeft het Groningse Inbiolab overgenomen. Inbiolab is specialist in het meten van spierspanning in ademhalingsspieren, bijvoorbeeld van tevroeggeboren kinderen. Die expertise is interessant voor DEMCON-onderdeel Macawi Medical Systems, dat beademingsapparatuur ontwikkelt en produceert voor patiënten van alle leeftijden. “Met hun specialisme kunnen we onze technologie nog intelligenter maken”, zegt Macawi’s CTO Geert van Dijk.

Bij de ademhaling speelt het middenrif, of diafragma, een belangrijke rol. Door aanspannen van het diafragma, een spier, neemt de borstholte in omvang toe, als aanzet tot inademen. Als bij een patiënt die wordt beademd het aanspannen kan worden gemeten, dan kan de beademing door de apparatuur worden gesynchroniseerd met de eigen (zwakke) ademhaling. Dat geeft een beter resultaat. In het Universitair Medisch Centrum Groningen is hier jarenlang onderzoek naar gedaan in samenwerking met andere academische ziekenhuizen in binnen- en buitenland. In 2010 werd Inbiolab opgericht om de techniek, onder de naam Dipha, naar de markt te brengen.

Uitgekiende signaalverwerking
De meetmethode die Inbiolab heeft ontwikkeld is gebaseerd op het meten van spierspanning, het zogeheten oppervlakte elektromyogram (sEMG). Dit EMG wordt gemeten met sensoren in plakkers of een band op de huid van de patiënt. Een concurrerend product meet het EMG met een sonde die in de slokdarm wordt ingebracht; deze invasieve methode is belastend voor de patiënt, zeker voor tevroeggeborenen. Technisch is meting op de huid, dus op grotere afstand van het diafragma, wel een uitdaging. Hier ligt dan ook de expertise van Inbiolab: het meten van een zwak EMG-signaal, dat ook nog eens 1.000-voudig wordt overstemd door de EMG-activiteit van het nabije hart. Het is een kwestie van uitgekiende signaalverwerking met geavanceerde hardware (versterkers) en slimme software (algoritmes).

De toekomst voor beademing
Deze meetmethode is uiterst interessant voor Macawi Medical Systems, dat beademingsapparatuur ontwikkelt en produceert. Een zogeheten hoogdynamische centrifugaalblower maakt het mogelijk om met één apparaat – door alleen het wisselen van de slangen – elke patiënt, van prematuren tot volwassene, te beademen. Macawi werkt voortdurend aan optimalisatie van deze beademingstechnologie, vertelt CTO Geert van Dijk. “Wij zoeken bijvoorbeeld naar verbeterde methodes voor de synchronisatie van de beademing. Nu kijken we nog naar de flow- of de drukverandering, maar die zijn het gevolg van de eigen inspanning van patiënt; dan ben je eigenlijk al te laat. Als je in een vroeger stadium zou kunnen herkennen dat de patiënt begint met inademen, dan kun je hem helpen en gaat hij zich comfortabeler voelen. Met het specialisme van Inbiolab kunnen we onze technologie nog intelligenter maken. ‘Patient ventilation synchronisation’ is de toekomst voor beademing.” Alle reden dus voor DEMCON, waarvan Macawi onderdeel uitmaakt, om te besluiten tot overname van Inbiolab.

Continuïteit
Op zijn beurt stond Inbiolab open voor die overname, vertelt projectmanager Jurryt Vellinga. “Wij zochten al langer contact met marktpartijen, zoals fabrikanten van beademingsapparatuur. Onder de paraplu van DEMCON kunnen wij gebruik maken van hun uitgebreide engineeringmogelijkheden, hun kwaliteitssysteem en andere voordelen. Macawi praat met dezelfde partijen als wij; het levert dus synergie op als wij gaan samenwerken.” Ook in personele zin, want Patrick Kleuskens, de managing director van Macawi, zal bij Inbiolab de dagelijkse leiding op zich nemen. Vellinga: “Alle bedenkingen uit de markt worden weggenomen door de combinatie van Inbiolab met DEMCON en Macawi.”

IC en meer
De partners gaan nieuwe ontwikkelprojecten opstarten, richting klinische toepassing. Binnen twee jaar verwacht Inbiolab het eerste product te lanceren, met als toepassing de IC voor prematuren, meldt Vellinga. “Dat hopen we snel uit te breiden naar de IC voor volwassenen.” Hij ziet ook kansen voor andere toepassingen, zoals het monitoren van chronische longpatiënten of het screenen van benauwde kinderen. En naast de ademhaling zijn er heel andere lichaamsfuncties waaraan met de methode van Inbiolab kan worden gemeten. “We hebben al een project gedaan voor het meten aan de bekkenbodemspieren van mensen die incontinent zijn. Ook kunnen we EMG-activiteit in de hersenen meten. Dat gebeurt met plakkers op het hoofd van de patiënt; je hoeft geen naalden meer in de schedel te prikken.”

Springplank
De overname van Inbiolab past in de strategie van DEMCON om te groeien op de internationale markt voor medische technologie, verklaart Michiel Jannink, verantwoordelijk voor de medische business unit van de gehele DEMCON groep. “Zij vormen een versterking van het aanbod aan beademingsproducten van Macawi. Belangrijk voor DEMCON omdat Macawi onze marktpositie in met name Duitsland versterkt en een boost geeft aan onze productie. Daarnaast zien we kansen voor de ontwikkeling van andere medische producten.” Vooralsnog blijft Inbiolab in Groningen gehuisvest. “Daar hebben de onderzoekers hun netwerk in de life sciences en de hightech opgebouwd”, verklaart Jannink. “Dat is interessant voor ons. Op termijn kunnen zij voor DEMCON een springplank vormen om de activiteiten in Noord-Nederland uit te breiden.”

The connecting power of systems engineering

Vector, Light Plug Tool

DEVELOPMENT OF THE LIGHT PLUG TOOL

The development of a tool for installing connectors on optical fibres, which is a delicate task, posed a number of challenges. The tool will be
used by unskilled operators and many of the processes that were previously performed manually had to be reinvented completely for
automated operation. The case of the so-called Light Plug Tool demonstrates the power of the Systems Engineering approach.

Vector, Light Plug Tool

Mikroniek, edition 2.

Read here the article; Mikroniek Vector

1 juli 2015 Open Avond Son

Open avond, Son, Eindhoven, medisch team

Op woensdag 1 juli organiseren wij een open avond op onze vestiging te Son. Wij zijn op zoek naar (ervaren) ontwikkelaars om ons medische team te versterken. Tijdens deze avond willen wij op een informele wijze geïnteresseerden laten zien aan welke projecten wij werken en wat onze werkwijze is.

Voor meer informatie over dit event, klik hier.

Open avond, Son, Eindhoven,

 

 

 

 

 

Een ziekte ruiken? De eNose kan het!

eNose, eNose company, ziekte ruiken

De eNose Company begon eigenlijk als een uit de hand gelopen hobby’ zegt CEO André Elands. De oprichters van moederbedrijf C-it, allen alumni van de Universiteit Twente, startten een onderzoek naar het ‘ruiken’ van bacteriën in opdracht van de Erasmus Universiteit. In 2005 lukte het de onderzoekers om door middel van sensoren onderscheid te maken tussen verschillende soorten bacteriën. Daarmee was de basis gelegd voor het onderscheiden van allerlei gassen. Elands: ‘Stel je voor dat je geblinddoekt bent en je krijgt koffie onder je neus. Dan herken je de geur als koffie maar je kunt de bestanddelen niet opnoemen omdat er meer dan 1000 elementen in zitten. Ons lichaam is getraind om die koffie te herkennen. Deze ‘patroon herkenning’ is ook de basis van de eNose. De sensors die wij gebruiken in onze elektronische neus worden getraind in het herkennen van patronen bij verschillende ziekten.’

Met de eNose Company werken wij aan een massaproductie methode voor de eNose die straks onder andere tuberculose gaat meten.

Lees hier het gehele artikel.

eNose, eNose company, ziekte ruiken

Meer én minder functionaliteit voor bloeddrukmeter Finapres

Finapres Nova, Finapres Nano-Core, Demcon, Mechatronica&machinebouw
Voor innovatie van zijn niet-invasieve continue bloeddrukmeetsystemen koos Finapres Medical Systems twee richtingen: meer én minder functionaliteit. De bloeddrukmonitor Finapres Nova kreeg diverse (optionele) hardwaremodules en software-applicaties. Anderzijds werd de bloeddrukmeettechnologie uitgekleed tot een oem-module, de Finapres Nano-Core. Bij het ontwerp van deze versie vormde miniaturisering de grootste mechatronische uitdaging voor de ontwikkelaars van Finapres en DEMCON.

Mark-Willem Jansen
Benno Lansdorp
Mechatronica & Machinebouw #2 

Het Amsterdamse Finapres Medical Systems ontwikkelt en produceert niet-invasieve continue bloeddrukmeetsystemen. Deze systemen werken met een vingermanchet waarin met lucht een druk wordt opgebouwd tegen de bloeddruk in de vinger. Door de tegendruk met een regellus en een snelle en nauwkeurige doseringsactuator gelijk te houden aan de bloeddruk is die continu en niet-invasief te volgen. Van de bloeddruk zijn waarden af te leiden die informatie opleveren over het functioneren van het hart- en vaatstelsel. Finapres is marktleider met deze innovatieve technologie. Met de overname door DEMCON in 2010 is er een upgrade aan de technologie en een frisse impuls aan de innovatie gegeven.

Finapres Nano-CoreBij de ontwikkeling van het nieuwe bloeddrukmeetsysteem, de Finapres Nova, lag de nadruk op gebruikersvriendelijkheid zoals een modern design en een grafisch interface, en op een brede, modulaire functionaliteit. Voor dit bloeddrukmeetplatform zijn diverse hardwaremodules beschikbaar, voor ECG-meting, zuurstofsaturatiebepaling, bovenarmkalibratie en analoge input/output. Maar de kracht van de Finapres Nova ligt vooral in de eenvoudige uitbreidbaarheid met software-applicaties. Voorbeelden daarvan zijn de ANS-applicatie (autonomous nervous system) voor analyse van het autonoom zenuwstelsel, de hemodynamicatoepassing voor de bepaling van hemodynamische parameters zoals het circulerend bloedvolume en de weerstand van de vaten, en de CRT Truemax-applicatie voor het optimaal afstellen van een pacemaker. Met dit brede aanbod kunnen Finapres-klanten een stand-alone en complete bloeddrukmonitor op maat samenstellen.

Er zijn echter veel potentiële klanten (lees: fabrikanten van patiëntmonitors) voor wie juist een ‘uitgekleed’ bloeddrukmeetsysteem met alleen de basisfunctionaliteit interessant is. Hun behoefte ligt bij een oem-module voor geavanceerde bloeddrukmeting die ze in hun eigen systemen kunnen integreren. Finapres heeft er daarom voor gekozen zijn technologie aan een miniaturiseringsslag te onderwerpen. Dit resulteerde in de compacte Oem Finapres Nano-Core-module (30 bij 60 bij 95 mm) die op de pols van de patiënt kan worden bevestigd. Met een dun, flexibel kabeltje voor data en voeding kan deze module bijvoorbeeld aan het hartbewakingssysteem van een fabrikant worden verbonden.

Plunjer

NOVA, niet-invasieve continue bloeddrukmeetsystemen, als platform dat uitbreidbaar is met uiteenlopende hardwaremodules en software-applicaties.In de opblaasbare Finapres-vingermanchet bevinden zich een drukblaasje en een sensorsysteem. Het sensorsysteem registreert de veranderingen in diameter van de slagader in de vinger als gevolg van de bloeddruk. Die veranderingen worden tegengegaan door de druk in het drukblaasje snel – in milliseconden – te verhogen dan wel te verlagen rondom het setpoint. Uit de druk gemeten in het drukblaasje wordt vervolgens de bloeddruk berekend. Met een dergelijke vingermanchet kan de bloeddruk continu en langdurig patiëntvriendelijk worden gemeten. Naast deze vingermanchet omvat het Finapres Nova-meetsysteem een front-endunit, een servoregelsysteem, elektronica en een pomp voor de voedingsdruk. Voor de Oem Finapres Nano-Core-module was het de uitdaging om een dergelijke samenstelling te miniaturiseren tot één compacte box.

Bij de Finapres Nova levert een pomp in de hoofdbehuizing in combinatie met een regelklep, gestuurd door het servoregelsysteem, de snel variërende druk in de vingermanchet. Om met een miniatuursysteem dezelfde dynamiek te kunnen realiseren, is gekozen voor een tweetrapsraket. In essentie is het systeem opgebouwd uit een plunjer en een micropompje. De plunjer bestaat uit een lineaire Lorentz-actuator die een balgje aandrijft en daarmee zorgt voor de snelle drukveranderingen in de vingermanchet. Deze plunjer heeft wel de dynamiek maar niet het complete bereik, vandaar de combinatie met de basisdrukregulering door middel van het micropompje. Een van de uitgangspunten voor het ontwerp was een zo stil mogelijk systeem. Het micropompje wordt daarom bij voorkeur zo weinig mogelijk ingeschakeld; alleen bij een grote verandering van de gemiddelde druk, bijvoorbeeld als de patiënt snel van lig naar zit wordt gebracht. Deze eis zorgde voor een grote uitdaging op het gebied van de regeltechniek.

 3D printen

slidernovaEen verdere complicatie van het compacte ontwerp was dat de ruimte ontbrak voor positiemeting van het balgje. Daarom is de plunjer uitgerust met meerdere druksensoren waarmee de kracht op de plunjer kan worden bepaald. Uitgaande van een nulstand voor de balg kan het verloop van de balgpositie dan uit de drukmetingen worden geschat. Met een slimme regeling werd het ‘weglopen’ van deze schatting voorkomen. Daar kwam nog bovenop dat als gevolg van de druk in de vingermanchet de vinger zelf ook dynamische veranderingen ondergaat. Met een uitgekiende digitale regellus in combinatie met fysiologische kennis bleek het echter mogelijk een bandbreedte van 100 Hz te realiseren. De nauwkeurigheid in de drukmeting bedraagt ongeveer 3 mmHg (de bloeddrukwaarden voor een gezonde jongvolwassene zijn 120/80 mmHg boven-/onderdruk).

De Finapres Nova omvatte elektronica voor de aansturing van de pomp, de front-endunit en de bepaling van de bloeddruk (bij elkaar 200 bij 150 mm). Voor de Finapres Nano-Core is dit gecomprimeerd tot één flex-rigid printplaatje dat om de plunjer wordt gevouwen. Door eerder te digitaliseren – de gehele, complexe regellus voor de drukgeneratie is nu geoptimaliseerd en digitaal uitgevoerd – is in het design ruimte en flexibiliteit gewonnen. De Finapres Nano-Core is voorzien van twee manifolds, sensoren en kleppen, onder meer voor het switchen van de meting tussen twee vingers, om langdurig meten mogelijk te maken. De manifolds zijn mede vanwege de beperkte ruimte complex uitgevoerd en worden daarom met behulp van rapid prototyping (3D-printen) gemaakt.

De Finapres Nova is inmiddels succesvol op de markt geïntroduceerd, de Finapres Nano-Core volgt.

Persbericht: DEMCON start in Enschede met Incubate-programma

demcon, logo, tumb

DEMCON logo

Enschede, februari 2015

Broedplaats voor start-ups en doorgroeiers

High-end technologieleverancier DEMCON heeft het Incubate-programma opgezet voor starters en ondernemingen die willen doorgroeien. Met Incubate creëert DEMCON, zelf in 1993 gestart als spin-off van de Universiteit Twente, een broedplaats waar hightech bedrijven de optimale omstandigheden voor ontwikkeling en groei vinden. Concreet kan DEMCON ontwerpondersteuning, huisvesting en lab- en productiefaciliteiten verzorgen, aanvullende diensten bieden en desgewenst een financiële injectie geven in de vorm van een participatie. Op hun beurt bieden de deelnemers DEMCON nieuwe kennis en mogelijke ingangen op nieuwe markten. De eerste bedrijven hebben inmiddels hun intrek genomen in het hoofdkantoor van DEMCON, het voormalige Ericsson-pand op het Business & Science Park dat in 2013 werd betrokken.

DEMCON is in ruim twintig jaar gegroeid tot een onderneming met internationale klanten, meerdere vestigingen en ruim 200 medewerkers. Als een van de oprichters heeft directeur Dennis Schipper het vanaf het begin meegemaakt. Hij weet dus als geen ander tegen welke problemen starters en doorgroeiers aanlopen en aan welke ondersteuning ze behoefte hebben. “Wij willen jonge bedrijven in hun groei ondersteunen met onze kennis en ervaring, onze lab- en productieruimtes en als ze dat willen ook met financiering doordat wij een minderheidsaandeel nemen.” Daarnaast kan DEMCON aanvullende diensten bieden die kleinere bedrijven vaak nog niet in huis hebben, zoals HRM en ICT. Schipper: “Er zit misschien een stuk idealisme in, maar ik zie vooral de synergie. Want wij kunnen ook weer leren van die starters en doorgroeiers.”

Mobiele toepassingen

Incubate-deelnemers van het eerste uur is microsysteembedrijf Qmicro, gevestigd in huis bij DEMCON, dat ook een minderheidsaandeel heeft. Bijna een jaar geleden is daar FiftyTwoDegreesNorth bij gekomen. Het softwarebedrijf is ontstaan uit een doorstart, telt inmiddels acht medewerkers en was op zoek naar flexibele huisvesting. FiftyTwoDegreesNorth ontwikkelt mobiele toepassingen (responsive websites, apps) voor het verbeteren van bedrijfsprocessen bij klanten, verklaart directeur Marcel Roorda. “Ook voor complexe mechatronische systemen zijn tegenwoordig snel en flexibel gebruikersinterfaces te ontwikkelen door het gebruik van smartphone en/of tablet. Daar zie ik synergie met DEMCON. Ook kunnen klanten van DEMCON door gebruik van mobiele oplossingen meer en beter het gebruik van hun machines meten; de informatie daaruit kan helpen bij verdere verbetering van volgende versies.” Een eerste voorbeeld van samenwerking betreft een opdracht op het gebied van automatisering. Voor het maken van een app die de besturing van het betreffende systeem op een gebruiksvriendelijke manier presenteert, deed DEMCON een beroep op FiftyTwoDegreesNorth. Dennis Schipper: ‘Dat specialisme hebben we zelf niet in huis. Omdat het een spoedklus betrof, was het handig dat we in eigen huis snel met hen konden schakelen.” Synergie ziet Marcel Roorda ook in de “inspirerende omgeving” die DEMCON biedt. “Zij zijn net als wij altijd met innovatie bezig. Ook hun grote klantennetwerk is interessant voor ons en omgekeerd zouden zij ons netwerk kunnen benutten.”

Kruisbestuiving

Per 1 maart neemt de volgende Incubate-partner bij DEMCON zijn intrek: TSST (Twente Solid State Technology). De spin-off van de Universiteit Twente bouwt apparatuur voor atoomlaagdepositie voor universitaire onderzoekscentra wereldwijd. Met vijftien medewerkers was TSST de High Tech Factory op de UT-campus ontgroeid. “Vorig jaar juni zijn we gaan zoeken naar andere bedrijfsruimte”, vertelt technisch directeur Cas Damen. “Al vrij snel was duidelijk dat vestiging bij DEMCON de voorkeur had. Technisch sluit ons werk goed op elkaar aan en ook Dennis Schipper ziet kansen voor kruisbestuiving. Zij kunnen ons helpen bij het verbeteren van de mechanica van onze apparaten. Omgekeerd hebben wij veel kennis van hoogvacuüm en in engineering hebben we veel tijd besteed aan het oplossen van smeringsproblemen die daar optreden. Die kennispositie kan DEMCON benutten in vacuümtoepassingen voor zijn klanten. In de productiehal gaan we onze apparaten assembleren en bij drukte hopen we een beroep te kunnen doen op hun assemblagemedewerkers. Qua sfeer passen we ook goed bij elkaar, er is veel uitwisseling van ideeën. Bovendien is het voor een bedrijf van onze omvang prettig dat bijvoorbeeld een receptie en ontvangst van binnenkomende goederen al goed geregeld zijn. En aan de mooie kantine met binnentuin gaan we zeker plezier beleven.”