03.12.2014 Twente.com

twente.com, demcon, get connected

Op woensdag 3 december organiseert Twente Branding speciaal voor leden van tijdschrift The New Scientist en Twente members een middag waarbij young professionals kennis kunnen maken met de Twentse hightech bedrijven Thales, DEMCON en Sensata. Tijdens dit event krijgen young professionals de kans om de mogelijkheden te verkennen op de Twentse hightech arbeidsmarkt.

Voor meer informatie over dit event, zie website New Scientist.

twente.com, demcon, get connected

Opening hoofdkantoor DEMCON

opening, demcon,hoofdkantoor, september

Gister werd het nieuwe hoofdkantoor van DEMCON geopend.  Dennis Schipper, managing director en mede-oprichter van  DEMCON, ontving deze dag samen met Peter Rutgers 200 gasten in Enschede op het Business and Science Park. Na de speeches van Rien Koster, oud-hoogleraar werktuigbouwkundig ontwerpen, Paul van Attekum, executive vice president strategic sourcing & procurement ASML en Peter den Oudsten, burgemeester gemeente Enschede, was het de eer aan Dennis Schipper en Rien Koster om het nieuwe hoofdkantoor officieel te openen.

DEMCON heeft als system supplier de afgelopen jaren een groei doorgemaakt, met als meest actuele ontwikkeling de realisatie van de nieuwe productiehal. Tijdens de feestelijke netwerkborrel hadden de gasten de mogelijkheid om diverse hightech demo’s bij te wonen.

opening demcon

demcon opening2

Publicatie Mikroniek Report on the PIB day: DEMCON

DSPE, PIB day, publicatie

Mikroniek, nummer 4, 2014

On 12 June 2014, over 60 people attended the Precision-in-Business day that DSPE had organised in Enschede, the Netherlands. The day comprised a company visit to the headquarters of Demcon, the mechatronic engineering spin-off from the University of Twente, which in just 20 years has grown into a high-end technology supplier with 200+ employees and a turnover of €25 million.

DSPE, PIB day, publicatie

Participants were given an overview of the
challenging projects being tackled in the High-Tech Systems and Medical Systems business units and also enjoyed a tour of the premises, which featured project showcases and included a visit to production facilities and sister company Focal Vision & Optics.

Lees hier het gehele artikel.

 

Persbericht: Mijlpaal voor MACAWI medical systems

macawi,nieuws,tumbnail,150x150,logo,

DEMCON-dochter levert eerste serie beademingsmodules uit

Ontwikkelaar van beademingsapparatuur MACAWI medical systems in Eindhoven, vorig jaar overgenomen door de Enschedese high-end technologieleverancier DEMCON, heeft de eerste serie producten uitgeleverd. Macawi bereikte deze mijlpaal in nauwe samenwerking met het moederbedrijf, dat ondersteuning bood bij de verdere ontwikkeling en de productie verzorgt. Geert van Dijk, CTO van Macawi, verklaart: “Onze klanten vinden de combinatie van een ingenieursbureau met zoveel beademingsexpertise uniek.”

Ontwikkelaar van beademingsapparatuur Macawi werd opgericht in 2010 nadat het Duitse Dräger Medical had besloten zijn Nederlandse vestiging in Best te sluiten. Geert van Dijk werkte er als senior technology leader R&D en was al sinds de jaren zeventig betrokken bij de ontwikkeling van beademingsapparatuur en anesthesiesystemen. Samen met vier Dräger-collega’s wilde hij de voor Nederland unieke beademingskennis niet verloren laten gaan. Ze gingen onder de naam Macawi verder met de ontwikkeling van een innovatieve hoogdynamische centrifugaalblower. Die past in de trend om met één apparaat – door alleen het wisselen van de slangen – elke patiënt, van tevroeggeborene tot volwassene, te beademen. Een jaar geleden nam DEMCON het bedrijf over; nu heet het voluit MACAWI medical systems.

Redesign

Samen ontwikkelden Macawi en DEMCON een hoogdynamische besturing voor de centrifugaalblower en gaven de module een redesign, meldt Geert van Dijk, de huidige CTO van Macawi. “We hebben de module nog beter en betrouwbaarder gemaakt.” Het hart van de centrifugaalblower van Macawi is een motor die dankzij slimme constructie- en materiaalkeuzes liefst 90.000 toeren per minuut kan halen. Dat zorgt ervoor dat de beademing direct (bij tot wel 200 ademhalingen per minuut) kan reageren op de patiënt, zodat die geen adem tekort hoeft te komen. Onder de uitgekiende besturing draait de motor met een laag energieverbruik en minimale warmte- en geluidsproductie. Dat gevoegd bij de robuuste constructie (ook geschikt voor transportbeademingsapparatuur in ambulance of traumahelikopter) zorgt voor een lange levensduur – het ontwerp is uitgelegd op 40.000 draaiuren, oftewel minimaal vijf jaar (bij volcontinu dienst). “Onze module is uniek vanwege de complete functionaliteit die deze biedt en uniek vinden onze klanten ook de combinatie van een ingenieursbureau met zoveel beademingsexpertise.” DEMCON zorgde voor het productierijp maken van de module, organiseerde de supply chain en zette in eigen huis een efficiënte assemblage- en testlijn op. Daarmee is Macawi nu klaar om zijn technologie in de vorm van een OEM-module aan fabrikanten van complete beademingssystemen te leveren en daarnaast klantspecifieke beademingsmodules te maken.

Eerste levering

In juni was het zover. Macawi kon de eerste serie van 25 klantspecifieke beademingsmodules leveren aan een klant in Duitsland. Met andere Europese klanten zijn contracten afgesloten en er lopen gesprekken met potentiële afnemers uit onder meer Azië en de VS. Vooralsnog gaan er per maand 25 stuks naar de eerste klant. Binnen twee tot drie jaar wil Macawi 250 of meer modules per maand leveren aan diverse klanten, afhankelijk van het marktsucces van hun nieuwe systemen waarin zij de Macawi-module integreren.Macawi bonemine

Succesfactoren

Naast de unieke technologie wijst Geert van Dijk van Macawi de time-to-market als succesfactor aan. “Voor klanten is onze module interessant omdat ze niet meer hoeven te investeren in de ontwikkeling. Zij kunnen de module meteen in hun systeem integreren en dat geeft hun een voorsprong in de markt. Want wij hebben de ontwikkeling al voor onze rekening genomen.  Zelf beschikken we daarvoor over alle specifieke kennis en met DEMCON vangen we pieken op; hun kracht is dat ze alle disciplines in huis hebben. Samen hebben we de reproduceerbaarheid en levensduur van onze modules verder verbeterd.”

Over DEMCON

DEMCON (ruim 200 medewerkers) is een high-end technologieleverancier van mechatronische producten en systemen, met als focusgebieden hightech systems en medical devices. Het bedrijf heeft in 2011 het certificaat voor ISO 13485 behaald. Dit kwaliteitscertificaat voor medische hulpmiddelen past, net als de overname van Macawi, in de strategie om te groeien op de internationale medische markt. Het hoofdkantoor is gevestigd in Enschede. Nevenvestigingen zijn er in Eindhoven, Amsterdam, Oldenzaal en Münster (D).

DEMCON in R&D top 30 van Technisch Weekblad

DEMCON R&D top 30

Net als vorig jaar heeft DEMCON zich dit jaar een plek verworven in de R&D top 30; de jaarlijkse graadmeter van het Technisch Weekblad voor bedrijfsleven en onderzoekinstellingen. Op de lijst is te zien dat de top 30 bedrijven 3,2% meer in R&D geïnvesteerd dan vorig jaar. Een positief resultaat is opmerkelijk, want veel grote bedrijven hebben juist minder geïnvesteerd. Voorbeelden hiervan zijn Philips (-2,2%), KPN (-1,1%), Shell (-3,8%) en NXP (-2,1%). Gelukkig is er, door een aantal sterke stijgingen van ASML (+25%), VDL Groep (+27%) Lely Groep en DEMCON (+33%), toch nog een positief resultaat behaald.

DEMCON staat in deze lijst vermeld op de 29e plek.

 

SigmaScreening sluit financieringsronde en strategische samenwerking

SigmaScreening,logo,demcon,

Amsterdam, 7 maart 2014

SigmaScreening B.V., heeft een succesvolle financieringsronde gesloten met een syndicaat van investeerders, bestaande uit Participatiemaatschappij Oost-Nederland, Holland Venture en Life Sciences Fund Amsterdam.

SigmaScreening, een spin off van het Academische Medisch Centrum (AMC), heeft een innovatief product voor de mammografie ontwikkeld, waardoor onnodige pijn bij  onderzoek naar borstkanker effectief wordt bestreden op basis van een uitvinding van het AMC. De financiering stelt SigmaScreening in staat om haar product, dat nu al succesvol wordt toegepast in het Academisch Medisch Centrum, ook te kunnen leveren aan andere ziekenhuizen en screeningscentra in Nederland en de rest van de wereld.

Bij SigmaScreening werken professionals op het gebied van radiologie, mammografie, biomedische fysica en medische IT. Voor de technische ontwikkeling en productie wordt samengewerkt met toonaangevende partijen in Oost Nederland zoals Claymount Assemblies uit Dinxperlo en Demcon uit Enschede. Demcon is een ingenieursbureau dat is gespecialiseerd in mechatronische toepassingen in onder andere de medische industrie. Claymount is een fabrikant en toeleverancier van componenten en subsystemen voor medische en industriële röntgenapparatuur.

Klik hier voor het volledige persbericht.