18 februari 2015 Arbeitskreis

AKA, arbeitskreis

Op woensdag 18 februari komt het Arbeitskreis Automatisierung (AKA) bij ons op bezoek. DEMCON engineers zullen de bezoekers onze methoden en technologieën van onze product- en toolontwikkeling laten zien, als ook project demonstraties en een tour bij ons engineering en productie voorzieningen.

Voor meer informatie over de AKA, zie website. 

Persbericht: DEMCON start in Enschede met Incubate-programma

DEMCON logo

DEMCON logo

Enschede, februari 2015

Broedplaats voor start-ups en doorgroeiers

High-end technologieleverancier DEMCON heeft het Incubate-programma opgezet voor starters en ondernemingen die willen doorgroeien. Met Incubate creëert DEMCON, zelf in 1993 gestart als spin-off van de Universiteit Twente, een broedplaats waar hightech bedrijven de optimale omstandigheden voor ontwikkeling en groei vinden. Concreet kan DEMCON ontwerpondersteuning, huisvesting en lab- en productiefaciliteiten verzorgen, aanvullende diensten bieden en desgewenst een financiële injectie geven in de vorm van een participatie. Op hun beurt bieden de deelnemers DEMCON nieuwe kennis en mogelijke ingangen op nieuwe markten. De eerste bedrijven hebben inmiddels hun intrek genomen in het hoofdkantoor van DEMCON, het voormalige Ericsson-pand op het Business & Science Park dat in 2013 werd betrokken.

DEMCON is in ruim twintig jaar gegroeid tot een onderneming met internationale klanten, meerdere vestigingen en ruim 200 medewerkers. Als een van de oprichters heeft directeur Dennis Schipper het vanaf het begin meegemaakt. Hij weet dus als geen ander tegen welke problemen starters en doorgroeiers aanlopen en aan welke ondersteuning ze behoefte hebben. “Wij willen jonge bedrijven in hun groei ondersteunen met onze kennis en ervaring, onze lab- en productieruimtes en als ze dat willen ook met financiering doordat wij een minderheidsaandeel nemen.” Daarnaast kan DEMCON aanvullende diensten bieden die kleinere bedrijven vaak nog niet in huis hebben, zoals HRM en ICT. Schipper: “Er zit misschien een stuk idealisme in, maar ik zie vooral de synergie. Want wij kunnen ook weer leren van die starters en doorgroeiers.”

Mobiele toepassingen

Incubate-deelnemers van het eerste uur is microsysteembedrijf Qmicro, gevestigd in huis bij DEMCON, dat ook een minderheidsaandeel heeft. Bijna een jaar geleden is daar FiftyTwoDegreesNorth bij gekomen. Het softwarebedrijf is ontstaan uit een doorstart, telt inmiddels acht medewerkers en was op zoek naar flexibele huisvesting. FiftyTwoDegreesNorth ontwikkelt mobiele toepassingen (responsive websites, apps) voor het verbeteren van bedrijfsprocessen bij klanten, verklaart directeur Marcel Roorda. “Ook voor complexe mechatronische systemen zijn tegenwoordig snel en flexibel gebruikersinterfaces te ontwikkelen door het gebruik van smartphone en/of tablet. Daar zie ik synergie met DEMCON. Ook kunnen klanten van DEMCON door gebruik van mobiele oplossingen meer en beter het gebruik van hun machines meten; de informatie daaruit kan helpen bij verdere verbetering van volgende versies.” Een eerste voorbeeld van samenwerking betreft een opdracht op het gebied van automatisering. Voor het maken van een app die de besturing van het betreffende systeem op een gebruiksvriendelijke manier presenteert, deed DEMCON een beroep op FiftyTwoDegreesNorth. Dennis Schipper: ‘Dat specialisme hebben we zelf niet in huis. Omdat het een spoedklus betrof, was het handig dat we in eigen huis snel met hen konden schakelen.” Synergie ziet Marcel Roorda ook in de “inspirerende omgeving” die DEMCON biedt. “Zij zijn net als wij altijd met innovatie bezig. Ook hun grote klantennetwerk is interessant voor ons en omgekeerd zouden zij ons netwerk kunnen benutten.”

Kruisbestuiving

Per 1 maart neemt de volgende Incubate-partner bij DEMCON zijn intrek: TSST (Twente Solid State Technology). De spin-off van de Universiteit Twente bouwt apparatuur voor atoomlaagdepositie voor universitaire onderzoekscentra wereldwijd. Met vijftien medewerkers was TSST de High Tech Factory op de UT-campus ontgroeid. “Vorig jaar juni zijn we gaan zoeken naar andere bedrijfsruimte”, vertelt technisch directeur Cas Damen. “Al vrij snel was duidelijk dat vestiging bij DEMCON de voorkeur had. Technisch sluit ons werk goed op elkaar aan en ook Dennis Schipper ziet kansen voor kruisbestuiving. Zij kunnen ons helpen bij het verbeteren van de mechanica van onze apparaten. Omgekeerd hebben wij veel kennis van hoogvacuüm en in engineering hebben we veel tijd besteed aan het oplossen van smeringsproblemen die daar optreden. Die kennispositie kan DEMCON benutten in vacuümtoepassingen voor zijn klanten. In de productiehal gaan we onze apparaten assembleren en bij drukte hopen we een beroep te kunnen doen op hun assemblagemedewerkers. Qua sfeer passen we ook goed bij elkaar, er is veel uitwisseling van ideeën. Bovendien is het voor een bedrijf van onze omvang prettig dat bijvoorbeeld een receptie en ontvangst van binnenkomende goederen al goed geregeld zijn. En aan de mooie kantine met binnentuin gaan we zeker plezier beleven.”

Broedplaats voor start-ups en doorgroeiers

tubantia, demcon, tctubantia
Artikel Tubantia, zaterdag 07 februari 2015 

TSST nieuwste deelnemer Incubate-programma van DEMCON

ENSCHEDE – Als mede-oprichter van DEMCON kent Dennis Schipper de problemen waar je als beginnende ondernemer tegen aanloopt. Met Peter Rutgers legde hij 22 jaar geleden op de campus van de UT de basis voor het technologiebedrijf, dat onder andere medische producten ontwikkelt en hightech-grootmachten als ASML en FEI tot de klantenkring mag rekenen.

Na de nodige omzwervingen door Twente is DEMCON neergestreken in het voormalige Ericssongebouw op het Business & Science Park in Enschede. Verder heeft het bedrijf kleinere vestigingen in Oldenzaal, Eindhoven, Amsterdam en Münster. De onderneming wil de komende vijf jaren verder groeien van 200 naar ongeveer 500 medewerkers en de omzet verhogen van momenteel zo’n 30 naar 100 miljoen euro.

Het gaat DEMCON in alle opzichten voor de wind, maar vooral in de beginjaren was het niet altijd eenvoudig, stelt Schipper vast. Het is mede aanleiding voor het Incubate-programma dat DEMCON heeft opgezet voor starters en bedrijven die willen doorgroeien.

“Hiermee creeeren we een broedplaats waar hightech bedrijven optimale omstandigheden vinden voor ontwikkeling en groei”, schetst Schipper. “Concreet kunnen we behalve huisvesting  ontwerpondersteuning, lab- en productieruimtes aanbieden, coaching als daar behoefte aan is en ook ondersteuning op het gebied van personeelsbeleid en ICT. Die diensten hebben kleinere bedrijven vaak nog niet in huis. Indien gewenst bieden we ook een financiele injectie aan door een minderheidsaandeel te nemen.”

Het initiatief is niet alleen geboren uit idealisme, erkent Schipper volmondig. “Zeker niet. We zien ook vooral de synergie, want wij kunnen op onze beurt weer leren van die starters en doorgroeiers. Ze brengen specialisme mee dat we vaak nog niet in huis hebben. Daaruit kunnen weer mooie, nieuwe producten ontstaan, waar we allebei ons voordeel mee kunnen doen.”

Dat blijkt al in de praktijk uit de samenwerking met de jonge ondernemingen (microsysteembedrijf Qmicro, softwarebedrijf FiftyTwoDegreesNorth en Clear Flight solutions, de ontwikkelaar van de robotvogel) die al onderdak hebben in de Enschedese hoofdvestiging van DEMCON. Daar neemt binnenkort ook TSST (Twente Solid State Technology) zijn intrek.

Deze spin-off van de UT bouwt apparatuur voor atoomlaagdepositie voor universitaire onderzoekscentra wereldwijd. Het bedrijf is ontstaan uit het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie, de onderzoeksgroep van Dave Blank en Guus Rijnders. Beide zijn ook eigenaar. Met vijftien medewerkers is TSST de High Tech Factory op de UT-campus ontgroeid.

Technisch directeur Cas Damen van TSST over het besluit bij DEMCON aan te schuiven. “Vorig jaar juni zijn we gaan zoeken naar andere bedrijfsruimte. We hebben gekozen voor DEMCON omdat technisch ons werk goed op elkaar aansluit. We zien kansen voor kruisbestuiving. Zij kunnen ons helpen bij het verbeteren van de mechanica van onze apparaten. Omgekeerd hebben wij veel kennis van hoogvacuüm en in engineering hebben we veel tijd besteed aan het oplossen van smeringsproblemen die daar optreden. Die kennis kan DEMCON gebruiken. Wij gaan in de productiehal onze apparaten assembleren en bij drukte hopen we een beroep te kunnen doen op hun assemblagemedewerkers.

Via DEMCON nieuwe klanten

Dankzij het netwerk van DEMCON krijgt FiftyTwoDegreesNorth een gemakkelijkere ingang bij potentiele klanten. “Dat is een van de voordelen die we hebben van de samenwerking. Wij worden bij klanten van DEMCON geïntroduceerd. Vervolgens is het aan ons aan te tonen dat we iets voor hen kunnen betekenen”, zegt directeur-eigenaar Marcel Roorda van het softwarebedrijf, dat zich richt op optimaliseren van bedrijfsprocessen door inzet van mobiele toepassingen.

Roorda (47) begon na zijn vertrek bij Service2Media, waarvan hij mede-oprichter was, voor zichzelf. Momenteel telt zijn bedrijf acht medewerkers. “We willen graag doorgroeien maar dat is niet een doel op zichzelf.” Met DEMCON biedt hij al gezamenlijke producten aan. “We vormen daarvoor teams met medewerkers van beide bedrijven. Zij richten zich op de hardware, wij de software. Zo vullen we elkaar prima aan. We leggen momenteel de laatste hand aan een product op het gebied van installatietechniek waarvan we hoge verwachtingen hebben. Dit is een inspirerende omgeving. Zij zijn net als wij altijd met innovatie bezig.

Gebruik maken van elkaars kennis

Nadat moederbedrijf Thermo Fisher Scientific stopte met de vestiging in Enschede gingen Mark Kok (33) met zes collega’s zelfstandig door onder de naam Qmicro. Het microsysteembedrijf vond onderdak in het nieuwe gebouw van DEMCON, die ook een minderheidsaandeel in Qmicro heeft genomen.

Kok en zijn medewerkers ontwikkelen kleine gasanalyseapparaten op basis van microtechnologie. “Analyseren van aardgas maken we mogelijk via een kleine chip, die je kunt vergelijken met een laboratorium”, typeert Kok. Hij geeft aan dat Qmicro de intentie heeft de komende drie jaren door te groeien naar een bedrijf met 25 medewerkers. Die verwachting baseert hij onder andere op de nauwe samenwerking met specialisten van DEMCON op diverse terreinen. “Ze helpen ons producten sneller te ontwikkelen. We kunnen hier elkaars kennis en kunde gemakkelijk combineren omdat we dichtbij elkaar zitten. We vormen daarvoor gezamenlijke teams. DEMCON heeft veel kennis op gebied van ontwerp en elektronica-ontwikkeling. Verder hielp het in de beginfase natuurlijk dat we via DEMCON een kapitaalinjectie hebben gekregen.

Saxion projectweek

saxion

Vandaag is de Internationale Projectweek op Hogeschool Saxion gestart. Tijdens de internationale projectweek werken ruim 1200 studenten van gastscholen en van de opleidingen Bedrijfseconomie, Elektrotechniek, Industrieel Product Ontwerpen, Mechatronica, Technische bedrijfskunde, Technische Informatica, Technische Natuurkunde en Werktuigbouwkunde aan projecten uit het bedrijfsleven.

Drie groepen gaan komende week bezig met de opdracht; Hoe kan je een bioptienaald dusdanig actueren dat deze bioptienaald niet de werking van MRI beïnvloedt, met als eisen op gebied van snelheid en kracht.

25 maart – 26 maart High-Tech Systems

Hightech Systems, HTS

Op woensdag 25 en donderdag 26 maart is DEMCON aanwezig op de High-Tech Systems in het Congrescentrum Brabanthallen, te ‘s -Hertogenbosch. Dit congres is gericht op hightech-systeemontwikkeling en markten voor geavanceerde systeemengineering en technologie.

Op woensdag 25 maart zal onze collega Benno Lansdorp een lezing geven en op donderdag 26 maart zal onze collega Geert van Dijk, MACAWI een lezing geven met als onderwerp: Development of a medical ventilator module for OEM
Kijk voor meer informatie op http://www.hightechsystems.nl/

Nederland is goed in het ontwikkelen van hightech systemen

Uit onderzoek van KPMG blijkt dat Twente behoort tot de top drie van meest concurrerende regio’s van Europa voor internationale bedrijven. De focus van Twente op het gebied van innovatie ligt op High Tech Systemen en Materialen (HTSM).

DEMCON is een high-end technologieleverancier van producten en systemen, met als focusgebieden hightech systems en medical devices. Deze onderneming levert van proof-of-principle, prototype en pre-productie tot serieproductie.

Potentieel om verder te groeien

Volgens managing director Dennis Schipper is Twente als basis een bewuste keuze. “Eindhoven had wellicht meer voor de hand gelegen, omdat we dan in de buurt zouden zitten van bijvoorbeeld ASML en FEI, twee belangrijke klanten van ons. Maar we denken hier gemakkelijker aan de benodigde specialisten te kunnen komen om verder te groeien. Daarvoor putten wij uit het potentieel van ROC Twente, Saxion en de Universiteit Twente. Ook belangrijk: de Twentse maakindustrie wordt niet gedomineerd door een paar grote spelers, zoals je elders in het land wel vindt. Omdat we meerdere kleine spelers hebben, zijn we genoodzaakt om elkaar vaker op te zoeken. We moeten het met elkaar maken. We kijken naar buiten en werken nauw met elkaar samen.”

Goed in samenwerken

Nederland is volgens Schipper goed in het ontwikkelen van hightechsystemen. “Dat heeft onder meer te maken met de kwaliteit van ons onderwijs. Daarnaast zijn we heel goed in samenwerken. Niet alleen tussen bedrijven, ook overheden en onderwijsinstellingen doen daarin mee. Dat zien we in de ons omringende landen veel minder. Daar opereert en ontwikkelt men toch vooral binnen de eigen muren. Dat geeft ons een voorsprong binnen een aantal belangrijke nichegebieden. Ons model begint wel navolging te vinden. Wij merken dat bijvoorbeeld in Duitsland. Daar worden wij steeds vaker ingeschakeld vanwege onze kennis en kunde.”

Wereldwijd groot

De ontwikkeling en toepassing van sensortechnologie is een van de speerpunten van DEMCON. “Een goed voorbeeld is onze nieuwe generatie medische beademingssystemen. Die voeren we onder de naam Macawi Medical Systems. De kwaliteit van die innovatie is zo groot dat we er over de hele wereld klanten voor weten te interesseren. Deze activiteit in een nichemarkt zal de komende jaren tot een aanzienlijke omzetgroei leiden. Daarmee bewijzen we dat we als relatief kleine innovatieve speler uit een klein land wereldwijd groot kunnen zijn.”

Artikel in een extra uitgave van het Financieele dagblad, nr 1. December 2014