• image description
    analyze. create. achieve.

DEMCON neemt minderheidsbelang in Imotec

Groei voor intelligent control in Twentse mechatronica-ecosysteem

High-end technologieleverancier DEMCON heeft een minderheidsbelang genomen in het Hengelose Imotec. Deze transactie verschaft Imotec, dat zich toelegt op analyse en ontwerp van mechatronische systemen en innovatieve producten, de middelen om verder te groeien. Voor DEMCON betekent de samenwerking een versterking van het Twentse mechatronica-ecosysteem, waarin het Oldenzaalse bedrijf is uitgegroeid tot een vooraanstaande speler.
 
Imotec is al bijna tien jaar op hoog niveau actief op het gebied van de mechatronica. Het bedrijf telt nu acht medewerkers en blijft zelfstandig opereren, zegt directeur Jan Peters. “Door de samenwerking met DEMCON kunnen wij verder professionaliseren en onze profilering aanscherpen. Onze focus komt te liggen op de besturing van mechatronische systemen. Wij bedenken daarvoor concepten, maken ontwerpen, schrijven de software en kunnen ook hardware realiseren. Bovendien kunnen we de selectie of ontwikkeling van de juiste sensoren en actuatoren verzorgen. We hebben de ambitie om te groeien tot 25 medewerkers. Samen met DEMCON kunnen wij onze mensen een aantrekkelijk carrièrepad bieden en aan grotere, complexe projecten werken.”


Intelligent & distributed control

Op het gebied van geavanceerde besturingen onderhoudt Imotec nauwe contacten met kennisleveranciers als de Universiteit Twente en de KU Leuven (rond Orocos, het Open Robot Control Software project). Zo is medeoprichter Theo de Vries onder meer als universitair hoofddocent Mechatronica aan de UT-vakgroep Control Engineering verbonden. En de Eindhovense hoogleraar Control Systems Technology Maarten Steinbuch heeft Imotec’s kennis van ‘intelligent & distributed control’ met feed forward regelingen hoog zitten, meldt Peters.
 

Ecosysteem

Voor DEMCON betekent de samenwerking met Imotec vooral een versterking van het Twentse high-tech ecosysteem dat het Oldenzaalse bedrijf om zich heen heeft verzameld, verklaart directeur Dennis Schipper. “Imotec is sterk in software voor geavanceerde besturingen en kan daarmee onze eigen activiteiten op het gebied van software en elektronica aanvullen. Software wordt steeds belangrijker in de mechatronica en Imotec onderscheidt zich van veel technisch automatiseerders doordat ze vanuit de mechatronica kunnen denken. Ze hebben de kennis van motion control, weten van sampletijden en bandbreedtes, en beheersen de meettechniek en de toepassing van actuatoren.” Daarnaast kunnen de ontwerpers van Imotec op flexibele basis DEMCON helpen de onstuimige groei op te vangen die het bedrijf al jaren doormaakt.