Grote projecten runnen met universitaire onderzoekers, bedrijven en medici, DEMCON is een sterke speler in samenwerking. In 2009 ging het project TeleFLEX van start met als doel de ontwikkeling van een zogeheten chirurgisch telemanipulatiesysteem. DEMCON fungeerde als trekker van het projectconsortium en was naast het projectmanagement verantwoordelijk voor de technische realisatie in samenwerking met andere bedrijven. Onderzoekers van de Universiteit Twente (UT) leverden de wetenschappelijke output en chirurgen zorgden voor een goede onderbouwing van de klinische visie en het marktpotentieel.
Opereren via een ‘sleutelgat’, minimaal-invasief of natuurlijke lichaamsopening is minder belastend voor de patiënt: sneller herstel, minder kans op infectie, kleiner of zelfs geen litteken. Het is bijvoorbeeld mogelijk met een chirurgisch telemanipulatiesysteem dat een flexibele endoscoop aanstuurt. Deze kijkbuis of slang is uitgerust met fiberoptica voor inwendig onderzoek van de patiënt en kan worden voorzien van instrumenten, zoals een tangetje, voor het uitvoeren van ingrepen.
Het TeleFLEX-concept behelst een master-slave-systeem voor telemanipulatie, waarin de endoscoop en eventuele instrumenten op afstand worden bestuurd vanuit een ‘cockpit’. DEMCON ontwikkelde met partners een elektromechanische interface voor een slimme besturing van de endoscoop op basis van robotische principes. De besturing is intuïtief en gebruiksvriendelijk en geschikt voor flexibele instrumenten.
Dankzij de innovatieve interface kan de arts in de cockpit de endoscoop met één hand bedienen en heeft hij/zij de andere hand vrij voor het doen van een ingreep. Dit in tegenstelling tot de conventionele besturing van een flexibele endoscoop, die beide handen van de arts vergt. Een eventuele ingreep moet dan door een andere arts worden uitgevoerd.
Het TeleFLEX-project is in 2013 afgerond met de oplevering van drie proof-of-principle modules, voor het invoeren en het sturen van de endoscoop en het aansturen van instrumenten. Het systeem telt liefst zestien graden van vrijheid; ondanks de benodigde zestien motoren wist DEMCON een compact en vriendelijk ogend systeem te realiseren. Onder de naam Advanced Endoscopy wordt het werk aan de ontwikkelde modules voortgezet. Inmiddels heeft DEMCON de handen vol aan diverse projecten voor uiteenlopende medical devices.