In 2020 is de crisis omtrent het coronavirus wereldwijd aan de orde van de dag. Overal is behoefte aan beademingsapparatuur om patiënten die getroffen zijn door het virus en ademhalingsproblemen hebben te kunnen ondersteunen. De nood is hoog nu het virus steeds meer slachtoffers maakt. De expertise die Demcon heeft op het gebied van beademingsmodules en system engineering was de aanleiding voor het Nederlandse kabinet om in maart een order te plaatsen van vijfhonderd stuks voor een compleet beademingssysteem.
Demcon startte daarop met een versneld ontwikkeltraject van het systeem om daarmee een bijdrage te kunnen leveren aan de strijd tegen het coronavirus. De opdracht, en tevens uitdaging, was om de eerste beademingssystemen binnen vier weken en in totaal vijfhonderd stuks zo snel als mogelijk op te leveren. Met een team van ervaren engineers werd in hoog tempo de architectuur en het design van het gehele systeem uitgewerkt.
Binnen twee weken werden de eerste prototypes het veld ingestuurd. In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam en het Isala in Zwolle werd het systeem getest en haalde Demcon de benodigde feedback op van gebruikers, namelijk artsen en verpleegkundigen. Na het verwerken van die feedback werd het systeem voor het eerst getest op een patiënt. Een veilig en goed functionerend systeem is hoofdzaak, vandaar de focus op de gebruikers- en de klinische testen. Deze testen voerden medewerkers van Demcon samen met de Nederlandse autoriteiten uit. Ook was er een nauwe samenwerking met kwaliteitsbewakers en certificeringsinstanties, waarmee onder andere een uitgebreide risicoanalyse werd uitgevoerd. Het systeem heeft inmiddels ook de CE-markering.
Hoewel het beademingssysteem alle benodigde functies heeft, is de eerste versie een vereenvoudigde oplossing voor (jong)volwassen patiënten. Het hart van het systeem is de beademingsmodule van Demcon macawi respiratory systems. Deze regelt het zuurstofpercentage (tussen de 21% en 100%) in de lucht die naar de patiënt gaat. Via slangen gaat deze lucht naar de externe, maar essentiële, luchtbevochtiger, die ervoor zorgt dat de patiënt geen droge lucht, maar warme, vochtige lucht binnenkrijgt. Vanuit de luchtbevochtiger gaat de lucht met slangen naar de patiënt. Het eerste model maakt gebruik van een laptopscherm als bedieningspaneel die de arts of verpleegkundige gebruikt om de reacties van de patiënt te monitoren, maar ook om bepaalde instellingen aan te passen. In een latere versie van het systeem worden deze functies verwerkt in een graphical user interface die de laptop zal vervangen. Daarnaast biedt Demcon support wanneer de systemen eenmaal in gebruik zijn.
Het systeem werd ontwikkeld mede dankzij de inzet en toewijding van het team en de mogelijkheden die de expertise en de samenwerking met partners boden.
Het bieden van oplossingen zoals deze past in het gedachtegoed van Demcon om waarde te creëren voor de maatschappij. Demcon beseft dat zij in de unieke positie zijn om een bijdrage te leveren aan hedendaagse problematiek, gezien techniek in toenemende mate een oplossing biedt voor complexe vraagstukken.